Do hradného areálu sa vstupovalo po padacom moste ponad umelo vytvorenú vodnú priekopu. Stavba hradu bola dokončená v roku 1512 výstavbou Barbakanu, ktorý obklopoval mestskú vežu s troma zvonmi. Najťažší váži skoro jednu tonu. V súčasnosti sa v priestoroch nachádza štýlová kaviareň a reštaurácia; priestory, ktoré priam dýchajú históriou, vytvárajú skvelú atmosféru aj pre koncerty a iné spoločenské podujatia.
Barbakan je názov pochádzajúci z latinského Barbecana je neskorogotický pevnostný prvok zabezpečujúci bránu mesta alebo hradu. Prvá priama písomná zmienka o mestskom opevnení sa nachádza v listine o prímerí medzi šlachtou Novohradskej a Hontianskej župy a Jánom Jiskrom z Brandýsa z roku 1442. Výslovne je tam zdôraznené, že v Banskej Bystrici sa nachádza fortalitium, čo mohlo znamenat opevnenie, alebo hrad. S existenciou opevnenia teda možno počítat už v 14. storočí pričom malo určite drevozemný charakter. V priebehu 15. storočia bolo opevnenie hradu spolu s vežou vybudované z kamena. Vo vnútri mestského hradu bolo v tomto období postavených viacero stavieb z kamena: Matejov dom, Radnica, Slovenský kostol. Niekedy na začiatku 16. storočia bol komplex veže prestavaný a v tomto období sa vybudoval aj Barbakan – opevnené predbránie. Čast hradného areálu až do konca 15. storočia obklopovala suchá priekopa. S výstavbou vodnej priekopy sa začalo koncom 15. storočia a na začiatku 16. storočia sa pôdorys hradného areálu ustálil do dnešnej podoby. Z tohto obdobia pochádza aj známa Willenbergova veduta, ktorá zachytáva čast mestského hradu spolu s vežou.
V rokoch 2005-2006 prebehla kompletná rekonštrukcia priestorov mestského hradu, realizovaná banskobystrickou mestskou spoločnostou MBB a.s. a po realizovanej rekonštrukcii je Barbakan využívaný najmä na komerčné účely (reštauácia, kaviaren, administratívne priestory).
Barbakan Cofee & Restaurant
Námestie Štefana Moysesa 26
Otvorené:
Po – Pi
7.30 – 23.00,
So
8.00 – 24.00
Ne
9.00 – 23.00
Sucha priekopa v minulosti bola veľkým darcom zdravia. Nachádzali sa tu rôzne liečivé byliny z ktorých sa v súčasnosti vyrábajú napríklad bio potraviny